ИНТЕРВЈУ СА ДИРЕКТОРИЦОМ

Gimnazija Bora Stanković - Bor > Некатегоризовано > ИНТЕРВЈУ СА ДИРЕКТОРИЦОМ

Миљана Голубовић је од 1993. у редовима наставничког колектива Гимназијe ,,Бора Станковић“ Бор. Предавала је филозофију и логику, а прилику да буде директорка први пут је добила 2002. године. Од маја 2016. године она је поново директорка наше школе.

Да ли себе можете да замислите као директорку неке друге средње или основне школе?

-Не могу. Везана сам за Гимназију. Навикла сам на најбоље ђаке и најбоље професоре.

Које су предности Гимназије у односу на стручне школе?

-Могућност уписа на све факултете. Гимназијалци имају пуно опција. Због квалитета и ширине знања које стичу током школовања имају највеће шансе да упадну на буџет на жељеним факултетима. Често се дешава да ученик друштвено-језичког смера упише техничке или природне науке и да ученик природно-математичког смера упише Филолошки факултет. Гимназија припрема ученике за живот академика, интелектуалаца са широким спектром знања.

Како оцењујете резултате наших ученика протеклих школских година?

-Традиционално резултати наших ученика су веома добри. Проценат пролазности на факултетима је висок. Најчешће је између 90-100%. Број одличних ученика је већи од 50% сваке године.

Шта по Вашем мишљењу карактерише класичног гимназијалца?

-Најбитнија особина сваког гимназијалца је жеља за знањем. Поред тога гимназијалци су дружељубиви, спремни за сарадњу и увек отворени за нове опције и прилике.

Које разлике уочавате између савременог  начина школовања и начина школовања када сте Ви били ученик?

-Савремени начин школовања има пуно предности. Другачије су методе и технике рада које се примењују. Настава је сада прилагођена ученицима. Побегло се од екс катедре, класичног предавачког  типа наставе. Ђаци све више учествују у креирању наставе и на тај начин њихова стваралачка страна долази до изражаја, што је и била компетенција. Професор није једини извор знања. Једина негативна промена је то што професори губе ауторитет над ученицима.

На чему се заснива реформа Гимнаије?

-Ово је друга година у реформи. Новина су изборни предмети од 6, 4, а ученици 2. Следеће године нуди се нови пакет у 3. години који садржи и савремене технологије са два часа недељно. То је, поред редовних часова информатике, прилика да се прошири знање и парира стручним школама.

Који су даљи планови?

-Ове школске године обележавамо 75. година постојања Гимназије. Планирамо културна догађања сваког месеца. Гимназија „Бора Станковић“ је најстарија гимназија на овом подручију и установа која вреди

Уна Фуштар III-1